perjantai 2. toukokuuta 2014


Kotona vihdoin villasukat jalassa:



1. Kilometrejä kertyi viiden matkanpäivän aikana junalla n.2700.



2. Näimme maailman perintökohteita: Bremenissä vanha kaupungintalo ja Rolandin patsas, Bruggessa vanha historiallinen keskusta ja Belfort-kellotorni, Brysselissä Grote markt-aukio, Pariisissa Seinen rannat.  Trierissä roomalaisvallan rauniot ja molemmat keskustassa olevat kirkot, tuomiokirkko ja Liebfraukirche. Kölnin tuomiokirkko oli vähällä unohtua.


3. Euroopan historia on sotien historiaa. Rooman imperiumin laajeneminen ajanlaskun alun molemmin puolin ulottui Reinille asti. Trierissä oli roomalainen silta, kylpylöiden, tornien ja basilikan raunioita. Westfalenissa tehtiin 30-vuotisen sodan rauha. Ensimmäisen maailmansodan rauhansopimus tehtiin Versailles'ssa ja toinen maailmansota päättyi Pariisin rauhaan. Kävimme Normandian maihinnousun tapahtumapaikalla. Ranskan lukuisat vallankumoukset ja niiden muistomerkit osuivat Pariisin kävelyreittimme varrelle.

4. Maahanmuuttajat ja pakolaisuus näkyi jo tultuamme Bremeniin, jossa on paljon turkkilaisia ja Afrikasta tulleita. Vielä enemmän se näkyi Brysselissä ja Pariisissa, Cherbourgissa kävimme aiheeseen liittyvässä valokuvanäyttelyssä ja Titanic-näyttely muistutti siitä, että aiemmin Euroopasta, Suomestakin, lähdettiin Amerikkaan.



5. Elokuvat, kirjat ja musiikki: Grimmin sadun Bremenin soittoniekoista luimme ennen matkaa, Brugge tuli tietoisuuteemme elokuva In Bruges-kukkoilijat kautta - jossa kaunis kaupunki vieroittaa rikoksen polulta. Cherbourgin sateenvarjot elokuva innoitti meidät Atlantin rannalle. Pariisista on Viimeinen tango ja Pont de Neuf sekä useita nuoruutemme ranskalaisia elokuvia.



6. Kiitokset kaikille, jotka auttoivat meitä matkan toteuttamisessa ja matkavarusteiden hankkimisessa. Kiitokset myös alla olevan kuvan tuntemattomalla naiselle, joka on tuomassa meille penkille unohtunutta sateenvarjoa.


 
In our minds we remain nomads
one among the millions
who move every single day
to another place, another state of mind
 
Luc Vanlaere


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti