lauantai 26. huhtikuuta 2014

Superia vai tavallista? Kaksi päivää Cherbourgissa


Normandian maihinnoususta tulee kesäkuun 6. päivänä kuluneeksi 70 vuotta. Tämä fakta ja lukuisia muita selviää meille, kun olemme sinnikkäästi kavunneet serpentiinitietä kukkulalle. Siellä vanhassa linnoituksessa sijaitsee näet museo, jossa kerrotaan  2. maailmansodan tapahtumista. Cherbourg oli vuonna 1944-45 maailman vilkkain satama - ainoa länsirintaman syväsatama. Linnoituksen terassilta on avarat näkymät kaupunkiin ja merelle.  Parin kuukauden päästä on paljon tapahtumia ja oletettavasti myös matkailijoita.

Tämä juliste kertoo Ranskan vastarintataistelusta:


Ennen linnoitusmatkaa kävimme varaamassa paikkaliput paluumatkaa varten. Aamujunat Pariisista olivat täynnä joten olemme Saksassa vasta illansuussa.

Miksi olemme valinneet tämän paikan matkamme pääkohteeksi? Seuraavaksi suuntasimme pienen sateenvarjokaupan eteen.
Les parapluies de Cherbourg on Jacques Demyn elokuva vuodelta 1964. Siinä ei ole yhtään puhuttua repliikkiä, vaan kaikki vuoropuhelut lauletaan Michel Legrandin säveltämän musiikin säestyksellä. Uhkayritys,  joka kantoi maailmanmenestykseen.

Ohessa linkki elokuvan loppukohtauksesta, joka on filmattu kaupungin rantakadun varrella olevalla ESSO-huoltoasemalla. Huoltoasemaa ei enää ole samassa paikassa.

https://www.youtube.com/watch?v=JFSsUasp9dw

Kaupungin merellisyys tuntuu parhaiten satamassa, merituuli tuntuu raikkaalta näin keväällä. Satoja purje-ja moottoriveneitä: pikkuveneet luovivat vastatuulessa, yksi kaatuu, mutta saa jollansa nopeasti pystyyn. Laiturimuurit paljastavat tummanruskean pintansa monen metrin matkalta laskuveden aikaan.
La Cite de la Mer on yhdistelmä meriaiheista tiedekeskusta, akvaariota ja museota, joka on rakennettu vanhaan satamaterminaaliin. Täältä lähdettiin Amerikkaan ja muuallekin maailman merille höyrylaivoilla. Museo kertoo myös noista ihmisistä, joilla oli takana köyhyys ja edessä unelma paremmasta uudessa maailmassa. Cherbourgin sataman kautta lähti myös kohtalokas Titanic ensimmäiselle ja viimeiselle matkalleen. Yksi osasto kertoo vaikuttavalla tavalla tästä matkasta. Lisäksi teimme kierroksen ydinsukellusveneen uumeniin.
 
Lopuksi Sputnik laskeutui tutkimaan Atlantin pohjaa lainatuilla varusteilla:
 
 
Le point du Jour on valokuvanäyttely, jossa oli esillä afrikkalaisten maahanmuuttajien elämästä kertovia töitä. Pelkistetty tila asfalttilattialla, jossa kuvat tulevat hyvin esiin.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti