tiistai 25. huhtikuuta 2017

Brennerin solan kautta Innsbruckiin

Tiistai 25.4.

Kävelemme aamulla läpi hiljaisen kylän kojoottibaariin. Nainen juoksee meitä vastaan ja tervehtii. Poppelipuut levittävät kaikkialle höytyviään. Tupakilla oleva mies laittaa höytyvät palamaan terassin betonilaatalla.

Aamupalan jälkeen kiirehdimme huoneellemme. Kunnan työntekijä ripusteli Italian lippuja sotamuistomerkin ympärille. Myös uusi seppele tuodaan patsaalle. Claudian mies Luca kyyditsee meidät Mantovan asemalle aivan sovitun aikataulun  mukaisesti.

VENETO INDEPENDENTO on joku kirjoittanut betonimuuriin Veronan aseman lähellä.

Veronaan päästyämme päätimme, että jatkamme heti paikallisjunilla eteenpäin odottamatta kahden tunnin päästä lähtevää IC-junaa. Ensin Bolzanon junaan, jossa samaan vaunuun tulee myös pariskunta silmälasipäisen pikkutytön kanssa. Rouva halusi varmistaa, onko juna menossa Trentoon; nyökyttelemme vastaukseksi ja kerroimme olevamme tyhmiä turisteja Suomesta. Mies on väsyneen oloinen ja haluaisi nukkua, mutta nainen häiritsee kysymyksillään. Välillä nainen yskii voimakkaasti. Tyttö istuu ikävystyneen näköisenä ja ilahtuu, kun annamme hänelle pienen nallekarkkipussin.

Adige-joki jää radan länsipuolelle. Likainen ja sumuinen junan ikkuna haittaa maisemien katselua. Erilaiset ja erikokoiset teollisuuslaitokset asfalttikenttineen reunustavat rataa. Kauempana kaupungista alkavat taas viinitarhat, joita on nyt tehty myös rinteisiin pengertämällä. Joissain on rakennettu viljelmän keskelle pieni taukomaja. Sitten sukellamme pitkään tunneliin. Sen jälkeen jatkamme vuorten välissä. Vuorten laki on harmaiden pilvien peitossa. Kapeimmissa kohdissa solassa on vierekkäin Adige-joki, moottoritie, rata ja sähkölinjat. Trenton, Roverenton, Bolzanon ja muiden isompien taajamien kohdalla laakso leviää kilometrien levyiseksi, jossa on runsaasti tiivistä kerrostaloasutusta ja teollisuutta. Tietulli sulkupuomineen ja maksukoppeineen katkaisee moottoritien Morin lähistöllä. Jossain leviää laaja rekkaparkkialue. Välillä moottoritie kohoaa korkealle yllemme betonipilareiden varassa.

Bolzanossa ehdimme juoda kahvit asemaravintolassa.  Brenneron junasta purkautuu iloinen polttariporukka kukkaseppeleet päässään. Juhlakalu kaivaa lastenvaunuista kaikenlaisia herkkuja. Otamme leipä- ja makkarapaketin. Lahjoitamme pienen summan hääkassaan - 6. toukokuuta olevaa hääjuhlaa varten.

Polttaritytöt Bolzanossa.
Brenneron uudehkossa junassa on isot ikkunat ja voimme ihailla ympärillä kohoavia rinteitä. Maisemien katselua haittaa silloin tällöin vain tunneliosuudet.


Italian tirolihattuiset  rajavartijat ja poliisit tarkkailevat nousuamme Brenneron asemalla Itävallan puolelta saapuvaan paikallisjunaan, jolla sitten jatkamme matkaa Innsbruckiin.

Innsbruckissa meitä tervehtii navakka tuuli, joka välillä tuuppaa meitä sinne tänne. Kaupunki ratikoineen ja vilkkaine kävelykatuineen vaikuttaa kokoistaan isommalta. Käymme syömässä perinteisessä kellariravintolassa.


Patsas kaupungin puistossa.


Marie Theresien Strasse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti