torstai 27. huhtikuuta 2017

München - sadetta pitämässä Goethe -hotellissa ja Deutsche Museumissa

Torstai 27.4.

Kiinan poika punasteli, kun vanha rouva lähenteli.
 
 
Dortmund voitti 3-2. Aamupalalla oli molempien juoukkueiden kannattajia fanipaidat tai -huivit päällä. Mitään voitonlauluja ei enää jaksettu laulella. S.valitsi hotellin nimen ja sisäpihan perusteella. Valitettavasti taukoamaton sade ei sallinut nauttia runsasta aamiaista sisäpihalla. Ihan koko ajaksi emme jääneet mukavaan hotellihuoneeseemme, vaan läksimme ensin Marian aukiolle katsomaan Raatihuoneen kellopeliä, joka esittää Baierin päärin Wilhelm V:n ja Lorrainen Renatan häiden turnajaisia vuodelta 1568. Yleisö hurrasi, kun toinen ratsastavista ritareista sai osuman ja kaatui kumoon. Esitykseen kuului myös alemmassa kerroksessa oleva Schäfflertanz, jossa koreasti puetut miehet pyörähtelivät kuin tankotanssijat.



P:lle tärkeä kohde oli Deutsche Museum, joka sijaitsee keskellä Isar-jokea olevassa saaressa. Jo varhain aamusta museon ympärillä oli lukuisia busseja, joista oli purkautunut nuoria jonottamaan lippuja. Museossa oli nähtävää kahdeksassa eri tasossa: astronomiasta Altamiran kivikautiseen luolaan, tiilien valmistuksesta teknisiin leluihin, keramiikasta geenitekniikkaan, nanotekniikasta navigointiin. Museossa on huomattavat kokoelmat eri tekniikka-alojen laitteita.

 
 
 
 
 
 


Vietimmekin museossa lähes koko päivän. Tietoa on niin paljon, että tätä ei yhdessä päivässä kykene sulattamaan. P:n mielestä kosmologian ja tähtitieteen osastot olivat parhaimpia.  Museo on uudistumassa ja päivittämässä sisältöään, vaikka tuntuu, että nykyaika oli jo hyvin esillä. Ilmastonmuutoksesta ja uusista energiamuodoista olivat isot osastot. Museo ei ollut pelkkää katsomista, vaan kävijä voi kokeilla ja osallistua. Ensimmäinen vaihe museon uudistamista oli tehdä tulvavalli suojaamaan museon alimpia kerroksia.

Ruokapaikaksi valitsimme hotellia vastapäätä olevan turkkilaisen Antep Sofrasin, jonka meluisassa tunnelmassa söimme iskenderin ja falafel-lautasen, joista jälkimmäinen oli runsaine salaatteineen maistuva. Jatkoimme turkkilaisella linjalla ja kävimme hakemassa jälkiruokahedelmät katukaupasta.

Lopun aikaa olemme viettäneet katsellen BBC:n uutisia ja P. lisäksi kuunnellut radio Puheesta Tappara-Kalpa -peliä. BBC:stä on tullut paljon mielenkiintoisia reportaaseja mm. naisten asemasta eri puolilla maailmaa: 60-70- luvun Sveitsin naisten vapautumista kuvaavasta elokuvasta (saivat äänioikeuden vasta -71), raskaana oleville tytöille Senegalissa olevasta Pink Housesta, jonne voi mennä kuntoutumaan ja opettelemaan lapsen hoitamista, lapsikuolleisuudesta, jossa me suomalaiset olemme kolmen alhaisimman maan joukossa. Tätähän voisi tehdä kotonakin, mutta eipä vain - helppo on katsella suomenkielisiä ohjelmia, kun niitä löytyy kanavilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti