perjantai 21. huhtikuuta 2017

Venetsiaan


Perjantai 21.4.Grazin asemalla on pyöräparkki, jota voisi suositella lämpimästi Tampereen rautatieasemalle.

Grazista palasimme samaa reittiä Bruck a.d. Murin risteysasemalle, jossa vaihdoimme Venetsian junaan. Vanhempi rouva istui toisella meidän varaamalla paikalla. Kun ilmoitimme varanneemme sen, hän sanoi "ok", mutta ei tehnyt elettäkään väistyäkseen. Koska tilaa oli vastakkaisella penkillä,  istuimme siihen. Frau Österreich Erste selaili laulunsanoja; päällimmäisenä How deep is your love. Rouva poistuttua Klagenfurtissa, junaaan tuli neljä Itävallan poliisia. He tekivät tarkastusta Villachiin asti, jossa viereinen autonkuljetusjuna oli lastattu Kioilla.

Villachin jälkeen mennään tunneliin, josta tulemme ulos Italian puolella. Kännykät kilauttavat roaming-ilosanomat: datasiirroista veloitetaan 0,062 e/Mt vielä ensi kesää saakka. Paitsi S:n Telia-liittymässä, joka nyt päivitettynä on siitä vapaa.

Ekalla asemalla tulee Italian viisi rautatievirkailijan näköistä herraa junaan. Mutta kukaan heistä ei tule enää tarkastamaan lippuja. Sen sijaan yksi heistä kerää hattuhyllyn reunaan kiinnitetyt paikkavarauslaput.

Italian puolella on useita tunneleita; menemme korkeimpien vuorien alitse. Välillä tulvii aurinko esiin. Terävät, lumihuippuiset vuoret jäävät taaksemme ja ne seuraavat jonkun matkaa länsipuolella. Kuljemme solan pohjalla yhtä jalkaa moottoritien ja joen kanssa. Joen rannalla vaaleata hiekkaa ja kiviä. Helikopteri lentää vuoren seinustaa. Yksinäinen riippuliitäjä leijailee korkealla. Tasangot täyttyvät viiniköynnöksistä.  Pari kanaa tepastelee köynnösten välissä. Yksi tervapääskynen odottelee muuttolupaa pohjoiseen. Ei muuten kannata vielä.

Sitten saavumme Venetsian Mestren risteysasemalla, josta junat voivat lähteä peräti kuuteen eri suuntaan. Sieltä vesistöpenkkaa myöten Venetsian saarelle.

Majoituspaikamme B&B Casanova ai Tolentini on pelkkä Bed ilman Breakfastia. Check in on Hotelli Floridassa, josta saamme opastuksen sivukujalla olevaan taloon, joka on muutettu majoituskäyttöön. Huone vaikuttaa rauhalliselta ja mukavalta pitsiverhoineen ja kristallikruunuineen.


Luulisi, että näin varhain keväällä ei olisi hirveästi turisteja. Väärin luultu ;vilkkailla kävelysilloilla on oikea tungos. S. pelkää, että puurakenteinen silta romahtaa ihmisten painosta. Ylipainoisten eläkeläisten lisäksi on myös paljon koululaisryhmiä sekä seppelepäisiä  loppututkintonsa juuri suorittaneita nuoria aikuisia iloisesti remuavan seurueensa kera. Shampanjapullot poksahtelevat ja onnittelulaulut raikuvat.

Täällä on mahdotonta kulkea suoraa reittiä. Jatkuvat kääntymiset vaikeuttavat suunnistamista. Lopulta löysimme sopivanhintaisen ravintolan, jossa söimme kauko-idän ihmisten kokkaamaa merenelävärisottoa. Kiinalaisen teen sijasta saimme "italialaista" Twiningsia.

Hannu Raittilan Canal Grandessa kyymistynyt humanisti Saraspää laukoo totuuksia Venetsiasta. Juuri siksi kaikki pysähtyneeet ja elämänmenosta irti olevat ihmiset kuten turistit ja vanhukset, keräääntyvät tähän kaupunkiin." Onneksi täällä oli juuri tänään paljon juhlivia nuoria.

Tämä puujaloilla seisova Euroopan ulkomuseo on pelastamisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti